Nieuw ID-kaartmodel geïntroduceerd | Computable.nl

2021-11-29 08:22:04 By : Mr. David Xu

De gisteren geïntroduceerde vernieuwde Nederlandse identiteitskaart bevat een aantal nieuwe features en vingerafdrukken van de kaarthouder op de chip. Op de achterkant van de kaart staat een QR-code met het Burgerservicenummer (BSN).

Door toevoeging van de EU-vlag met de letters NL, een aangepast kinegram (zilverkleurig plaatje dat verandert naargelang de lichtinval) en twee vingerafdrukken van de kaarthouder in de chip (net als het paspoort), voldoet dit nieuwe model aan de Europese regulatie . 

De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) vindt het nieuwe model nog veiliger en betrouwbaarder. Er zijn verschillende (authenticiteits)kenmerken toegepast, zoals een gemetalliseerde afbeelding, die van vorm en kleur kan veranderen, en fluorescerende patronen.

Afgelopen januari werd al bekend dat de vernieuwde identiteitskaart is voorzien van een chip met een inlogfunctie voor een hoger beveiligingsniveau. Hiermee kunt u via DigiD inloggen bij de overheid, het onderwijs, de zorg of het pensioenfonds. Dit zorgt voor extra veiligheid bij het beschermen van iemands gegevens. Organisaties hebben de zekerheid dat data met de juiste persoon wordt gedeeld. 

Sinds januari heeft de Nederlandse identiteitskaart een 'kaarttoegangsnummer' (blikje) op de voorkant. Dit is een zescijferig nummer. Om een ​​beveiligd kanaal tussen de chip en een inspectiesysteem op te zetten, kan het blikje als wachtwoord worden gebruikt bij het opzetten van de verbinding. 

In de chip worden persoons- en documentgegevens opgeslagen. Deze chip heeft mechanismen zoals basistoegangscontrole, wachtwoordgeauthenticeerde verbindingsopbouw, chipauthenticatie en actieve en passieve authenticatie. Om de authenticiteit van de gegevens in de chip te verifiëren, is het nodig om over het zogenaamde CSCA-certificaat te beschikken. De 'nieuwe' identiteitskaart is ontwikkeld door de huidige leverancier van het paspoort en ID-kaart: ID&D. Dat is onderdeel van het Franse beveiligingsbedrijf Idemia.

Cybercrime en cyberaanvallen zijn het nieuwe normaal. Elke 39 seconden vindt er online een aanval plaats. De problemen worden voornamelijk veroorzaakt door phishing-e-mails en…

LET OP: U bent niet ingelogd. U kunt als gast reageren, maar uw reactie is pas zichtbaar na goedkeuring door de redactie. Om je reactie direct geplaatst te krijgen, moet je eerst rechtsboven inloggen of je registreren

Reacties van gasten worden niet direct op de site geplaatst. De redactie controleert vooraf of de reactie aan een aantal voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden zijn:

Hierbij verklaar ik dat de tekst royaltyvrij is en door mij mag worden gepubliceerd. Ik vrijwaar de eigenaar van Computable voor alle claims en kosten die voortvloeien uit publicatie daarvan. Verder ga ik akkoord met de algemene voorwaarden van de websites van Jaarbeurs bv en de hierboven genoemde spelregels.

De redactie behoudt zich het recht voor om opmerkingen aan te passen, in te korten of te verwijderen. De redactie bespreekt geen geplaatste of verwijderde reacties. IP-nummers worden alleen gelogd om misbruik te monitoren, maar worden niet gepubliceerd of op een andere manier gebruikt.

De redactie mag de inhoud van de reacties in de print en online titels van de uitgeverij van Computable hergebruiken.

Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ICT-nieuws, trends en ontwikkelingen? Schrijf u dan in voor onze gratis nieuwsbrief.

Alle rechten voorbehouden © 1995-2021 Jaarbeurs (0.6538sec)